Ushqyesit në qumështin e dhisë do t’ju habisin!!!

No comments

Megjithëse nuk është shumë popullor në botën perëndimore, qumështi i dhisë është në fakt një nga pijet qumështore më gjerësisht të konsumuara në pjesën tjetër të botës dhe me arsye të mirë – ka shije fantastike dhe është plot me ushqyes.

Aktualisht te Baronesha marka Delamere

Aktualisht te Baronesha marka gjermane Andechser

1.Është më i lehtë të tretet.

Ndërsa përmbajtja e yndyrës së qumështit të lopës dhe atij të dhisë është e ngjashme, yndyrat në qumështin e dhisë janë më të vogla, duke e bërë më të lehtë për trupin të tretet. Sapo arrin stomakun, proteina në qumësht dhie formon një gjizë më të butë se qumështi i lopës – vetëm rreth 2 për qind e qumështit të dhisë është gjizë, krahasuar me rreth 10 për qind në qumështin e lopës – ndihmon trupin të tretet me më pak irritim se qumështi i lopës.

Qumështi i dhive është gjithashtu më i ulët në lactose, ose sheqerna qumështi, se qumështi i lopës. Për shkak se shumë njerëz nuk janë aq intolerant ndaj laktozës sa ata besojnë – ose thjesht kanë probleme me tretjen e qumështit të lopës dhe nuk janë në të vërtetë alergjike ndaj laktozës – qumështi i dhisë mund të jetë një alternativë e besueshme.

  1. Ai ka më pak proteina alergjike dhe shkakton më pak inflamacion.

Shumica e njerëzve që janë intolerantë të qumështit të lopës janë aktualisht të ndjeshëm ndaj një prej proteinave që gjenden në të, kazein A1 dhe mungesa e aftësisë për të tretur A1. Përveç kësaj, qumështi i lopës është alergjia numër një tek fëmijët dhe mund të vazhdojë gjatë moshës madhore. Kjo për shkak se përmban më shumë se 20 alergene të ndryshme (përfshirë A1 kazeinë) që mund të shkaktojnë reaksione alergjike – shpesh të ngatërruara për simptoma alergjike sezonale – të cilat mund të variojnë nga hundët e rrjedhura deri te dhimbje barku te foshnjat. Përkundrazi, qumështi që përmban kryesisht ose ekskluzivisht kazeinë A2 nuk prodhon asnjë nga këto efekte nxitëse. Qumështi i dhisë përmban vetëm A2 kazeinë, duke e bërë atë, qumështin më të afërt me qumështin e gjirit të njeriut. Në fakt, një studim sugjeron se qumështi i dhisë, kur përdoret si proteina e parë pas dhënies së gjirit, është më pak alergjik ndaj foshnjave sesa qumështi i lopës.

  1. Është i lartë në kalcium dhe acide yndyrore, por i ulët në kolesterol.

Ndërsa qumështi i lopës shpesh shpjegohet si një nga ushqimet më të pasura me kalcium, nuk ka nevojë të shqetësoheni për mos marrjen e mjaftueshëm të kalciumit kur kaloni në qumësht dhie. Është në të vërtetë më i pasur në minerale, me rreth 33 për qind të vlerës së përditshme të rekomanduar kundrejt 28 për qind në qumështin e lopës.

Qumështi i dhisë gjithashtu ka nivele të larta të acideve yndyrore të mesme – 30-35 për qind në krahasim me 15-20 për qind në qumështin e lopës. Këto acide yndyrore sigurojnë një nxitje energjie që nuk ruhet si yndyrë trupore, ndihmon në uljen e kolesterolit dhe mund të ndihmojë edhe në trajtimin e sëmundjeve koronare dhe çrregullimet e zorrëve.

Por prisni, ka më shumë! Qumështi i dhisë ndihmon në rritjen e niveleve “të mira” të kolesterolit duke reduktuar ato të këqija. Në fakt, ka veti shëruese të ngjashme me vajin e ullirit dhe rekomandohet për mbajtjen e kolesterolit të lartë në kontroll.

  1. E mban lëkurën në gjendje të mirë.

Acidet yndyrore dhe trigliceridet e gjetura në qumështin e dhisë ndihmojnë të dukeni mirë edhe jashtë. Cilësitë e tyre hidratuese ndihmojnë në mbajtjen e lëkurës të butë. Qumështi i dhisë gjithashtu ka nivele të larta të vitaminës A, që mund të përmirësojë ngjyrën, të luftojë aknet dhe të përmirësojë shëndetin e përgjithshëm të lëkurës. Në fakt, ai duhet të konsiderohet si një nga mjetet e bukurisë në shtëpi për aknet. Acidi laktik i gjetur në qumështin e dhisë ndihmon në çlirimin e trupit të qelizave të lëkurës së vdekur dhe shkëlqen tonin e lëkurës; nuk ka fytyrë më të pastër!

Sepse qumështi i dhisë ka një nivel pH të ngjashëm me njerëzit, absorbohet nga lëkura me më pak irritim dhe ndihmon në mbajtjen e baktereve (lamtumirë, puçrra!).

  1. Thith ushqyesit dhe mineralet më mirë se qumështi i lopëve.

Ndërsa qumështi i dhisë dhe qumështi i lopës mund të renditen në mënyrë të ngjashme për përmbajtjen e mineraleve, qumështi i dhisë mund të jetë fituesi.

Kjo sepse studimet e hershme kanë gjetur se ushqyesit si hekur, kalcium, magnez dhe fosfor u tretën më lehtë dhe përdoreshin më mirë nga trupi në qumësht dhie sesa qumështi i lopës. Për shkak të biodisponibilitetit të këtyre mineraleve, qumështi i dhisë gjithashtu duket premtues për trajtimin e mangësive ushqyese si anemi dhe demineralizimi i kockave. Përveç kësaj, mund të ndihmojë në adresimin e mungesës së hekurit dhe mungesës së magnezit.

Në fakt, studiuesit sugjerojnë që qumështi i dhisë duhet të konsumohet rregullisht nga individë me probleme të keqpërthithjes, anemi, osteoporozë ose trajtime të zgjatura me shtesa hekuri.

Konsumi i rregullt i qumështit të dhisë rrit aftësinë e trupit për të përdorur hekurin dhe nxit rigjenerimin e hemoglobinës, duke e bërë atë një mënyrë të sigurt dhe të natyrshme për të trajtuar osteoporozën dhe për të luftuar anemi. Nivelet e larta të saj të zinkut dhe selen gjithashtu ndihmojnë në parandalimin e sëmundjeve neurodegjenerative.

baronesha1Ushqyesit në qumështin e dhisë do t’ju habisin!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.